Ще получите ли новогодишен бонус?


петък, 29 януари 2010 г.

На Дянков „осигуровките”!


Или колко работни места спаси „хер Флик”?

Преди повече от половин година финансовият министър Симеон Дянков дойде с обещанията да намали осигуровките и така да спаси стотици хиляди работни места. Дойде даже с някакви изчисления колко точно работни места биват „спасени” с намаляването на 2 процентни пункта. Оказаха се около 100 хил. Само преди дни министърът, който не остави необиден човек в държавата (разбирай президент, учени, и всеки който не е съгласен с него) обеща още нещо. Трябвали им на ГЕРБ два мандата да ни докарат до средния европейски доход.

Сега към реалността. Безработицата расте с рекордни темпове. Докато Хер Флик се хвали на Европа, колко стабилна е България, фирмите фалират една след друга, а хората масово остават без работа. Безработицата, прогнозираха днес от Центъра за икономическо развитие ще стигне 10% до март. Това въпреки обещанията за „спасяването” на работните места и напук на по-ниските осигуровки. И вместо да каже „сбърках”, Дянков продължава да ни вкарва в неговите глупави неолибиерални реторики, които сме свидетели до какво докараха света.

Та същото и с доходите. Според Националния статистически институт за първи път в края на декември 2009 г. започва да се наблюдава намаляване на доходите на домакинствата. Това забележете дори и миналата година доходите растяха, въпреки кризата. В същото време фирмите, които в края на миналата година не получиха парите си от държавата за извършените ремонтни работи вече фалират. И то за да може Дянков да каже, че България е с най-нисък дефицит. За сметка на бизнеса и хората.

Питам Ви, г-н Дянков, кому е нужен този нисък дефицит? Ще кажете - на инвеститорите. Ама не съм видяла, и се съмнявам да видя орди от инвеститори втурнали се към нашата татковина. Напротив, икономиката след кризата никога няма да е същата. А доходите ни докато тръгнат нагоре, ще почакаме май доста. Дано не тръгнат надолу само, че първият когото ще повлекат ще сте вие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар